Tunge øyelokk som løftes med pinsett.
ØYELOKKSKIRURGI

Øyelokkskirurgi (øvre og nedre øyelokkoperasjon)

Dersom du er plaget med tunge øyelokk eller poser under øynene, kan en øyelokkoperasjon (også kalt øyelokksplastikk) være en aktuell løsning. 

Vi har lang erfaring, god service og kan vise til en rekke fornøyde og tilfredse kunder gjennom mange års drift her på Oslo Kosmetiske Lasersenter.

Vår erfarne kirurg, Sidsel Gedde-Dahl, er spesialist på øyelokkskirurgi og har operert om lag 15.000 øyelokk. Hun foretar en grundig vurdering før en operasjon blir utført.

En øyelokkoperasjon er et plastikkirurgisk inngrep som går ut på å ta bort overflødig hud, fett og muskelvev rundt øynene. Man skiller mellom øvre og nedre øyelokksplastikk. Vi bruker en CO2-laser som gir fordeler som redusert blødning og svært god oversikt under operasjon.

Behandling av tunge øyelokk og poser under øynene

Tunge øyelokk kan fjernes ved at man opererer bort hud fra oversiden av øyelokket. Vi fjerner også små fettposer som ligger innerst mot nesen. Man vil da få et mer våkent utseende og åpent blikk.

Inngrepet er relativt enkelt. Øyelokkoperasjoner regnes som trygt og det er få komplikasjoner i forbindelse med inngrepene.

I samråd med kirurgen finner vi ut av hva som er mest hensiktsmessig for deg. Vårt mål er å oppnå et balansert og symmetrisk resultat. Det er også viktig å ha en realistisk forventning til hva som kan oppnås i ditt spesifikke tilfelle. For de aller fleste vil man umiddelbart oppleve en stor forbedring etter inngrepet. Synet blir ikke påvirket av øyelokksoperasjon. Unntaket er i de første dagene etter operasjonen før hevelsene er gått ned. Øynene kan oppleves som noe tørre og irriterte. Dette vil kunstig tårevæske hjelpe med.

Tunge øyelokk hos dame som løftes med pinsett.

Før operasjonen

Under konsultasjonen går vi gjennom dine plager og ditt utgangspunkt. Vi kartlegger medisinske forhold, allergier samt medisiner du går på, og målet er å komme frem til hva vi kan gjøre for deg og hvilke resultater du kan forvente. Enkelte kan ha sykdommer som øker faren for komplikasjoner.  

Vi undersøker huden rundt øynene samt eventuelle fettposer du måtte ha. Deretter tar vi bilder til din journal. Forbered gjerne spørsmål og ønsker i forkant av konsultasjonen. 

Avslutningsvis får du skriftlig informasjon av oss, samt råd om hva du bør forberede deg på. Du skal også kjøpe inn erteposer(nedkjøling), kunstig tårevæske og kompresser til etter operasjon.

Vi tilbyr videokonsultasjon (FaceTime) for pasienter med lang reisevei.

10 dager før operasjonen

10 dager før operasjonen skal du ikke ta medisiner som gir økt blødning, slik som Albyl-E, Dispril, Globoid, vitamin E eller blodfortynnende. Vi gir deg mer informasjon om dette på den første konsultasjonen.

Kirurg som utfører øyelokkskirurgi på pasient.

Under operasjonen

På operasjonsdagen skal du møte opp uten sminke og hudkrem rundt øynene. Kontaktlinser må fjernes før inngrepet. Kirurg Sidsel Gedde-Dahl tegner opp hvor snittene skal gjøres. Operasjonen utføres under lokalbedøvelse, og selve operasjonen er derfor smertefri.

Stingene fjernes etter 7-10 dager etter operasjon av øvre øyelokk. 

Du kan ikke kjøre selv rett etter operasjonen

Du kan ikke kjøre hjem selv etter operasjonen, så du må planlegge at en venn eller familiemedlem henter deg. Du kan også bestille taxi. Vi fraråder å ta tog eller buss da du får et beroligende middel i forkant av operasjon og kollektivtransport kan for enkelte oppleves som stressende. 

Årsaker til tunge øyelokk og poser under øynene

Med alderen blir huden slappere og man opplever redusert elastisitet. Dette, i kombinasjon med nedsatt produksjon av kollagen, kan føre til løs hud, rynker og poser både over og under øynene. Dette er en naturlig del av å bli eldre, men tilstanden er også delvis arvelig, samt at den kan påvirkes av livsstil og sykdommer.

Problemet forsterkes ofte ved at panne og øyenbryn synker, slik at foldene over øynene blir større. Dette kan for noen føre til redusert synsfelt, plager med hodepine, muskelspenninger i panne eller tørre øyne. Overflødig hud på øyelokkene kan gjøre det vanskeligere å sminke seg.

Hvorfor får man poser under øynene? 

Poser under øynene kommer som oftest av aldring. Med alderen kan huden rundt øynene bli tynnere og mindre elastisk, noe som kan føre til at poser under øynene blir mer synlige. Det er også andre faktorer som kan bidra: 

  • Genetikk: Noen mennesker er mer utsatt for å få poser under øynene på grunn av genetiske faktorer.
  • Hormonelle forandringer: Graviditet eller overgangsalder kan påvirke kroppens væskebalanse og føre til hevelse under øynene.
  • Søvnmangel: Søvnmangel kan føre til at kroppen produserer mer av stresshormonet kortisol, noe som kan føre til hevelse under øynene.
  • Dehydrering: Dehydrering kan føre til hevelse i kroppen, inkludert under øynene.
  • Allergi: Allergier kan føre til hevelse og rødhet i øynene, noe som kan føre til poser under øynene.

Øvre øyelokkoperasjon (tunge øyelokk)

Det kan være mange årsaker til at man har tunge øyelokk. Noen har øyenbryn som sitter lavt eller naturlig tunge øyelokk. Dette blir vanligvis kun et problem med alderen, når huden blir slappere og det blir et overskudd av fett og hud.

Snittene legges under øyelokksfuren. Arrene blir derfor naturlig skjult og mer eller mindre usynlige. Kirurgen trekker snittet ut til siden og plasserer det i en liten rynke, da man ofte har «heng» i ytterkanten av øyet. 

De første to månedene er arrene røde, før de gradvis blir blekere og til slutt helt lyse. Unngå direkte sollys i ca. et år, da dette kan medføre misfarging eller styggere arr. Bruk av solbriller og solfaktor på arrene vil være viktig det første året. 

Nedre øyelokkoperasjon (poser under øynene)

Huden under øynene skjuler en rekke muskler, som i likhet med huden blir mindre spenstig med årene. Dette kan forårsake at fettvevet under øynene blir mer synlig. Under en nedre øyelokkoperasjon fjerner man dette fettet. 

Vi benytter oss av en CO2-laser og legger snittet på innsiden av nedre øyelokk. Det blir da ingen synlige arr og man trenger ikke å sy.

Dersom man har hatt store poser over lengre tid, vil det for enkelte være behov for å stramme opp huden ytterligere. Dette gjøres etter 6-12 mnd (gjelder ca. 5 prosent av våre pasienter).

Laserpeel

For enkelte (ca. 5 %) er det nødvendig å stramme opp huden ytterligere etter at fettposene er fjernet.

Oppstramming av hud ved hjelp av laserpeel gjøres med lokalbedøvelse dersom du har små, overfladiske rynker eller solskadet hud. Inngrepet utføres med  CO2-laser.

Laserpeel får huden til å trekke seg sammen. Vi dekker flaten med en plastlignende film etter at inngrepet er avsluttet. Denne skal ligge på i 1-3 døgn. Du får skriftlig informasjon om stell etter operasjonen.

Beregnet tid på klinikken på operasjonsdagen er ca. 2 timer. Selve inngrepet tar vanligvis mellom 45 og 60 minutter.

Når bedøvelsen går ut, kan det forekomme noe ubehag i form av svie og varme. Dette kan avkjøles med kalde omslag/isposer. Smertestillende kan være nødvendig i 1-2 døgn.

Dagene etter operasjonen

Den første dagen etter operasjonen må du holde deg mest mulig i ro, og du bør ligge med hodet høyt. Dersom du går ut bør du ha på deg et par solbriller som dekker øynene godt, da du kan bli sensitiv for lys. Overproduksjon av tårevæske er også vanlig. Du skal kjøle ned området med is-/erteposer hvert 15. minutt den første dagen. 

Unngå fysisk aktivitet i 2 uker.

Komplikasjoner er svært sjeldne, men det er viktig at du følger retningslinjene vi gir deg angående stell av sårene for å minimere risikoen for infeksjon. 1-2 uker etter operasjonen vil du få blåmerker og hevelse rundt øynene, men disse kan vanligvis dekkes til med sminke. Etter 14 dager kan du bruke kontaktlinser.  

De første ukene etter operasjonen

Du skal bruke kunstig tårevæske en periode etter operasjon. Pasienter som opererer nedre øyelokk skal også bruke øyedråper som forhindrer infeksjon.

Du skal ikke gni deg rundt øynene frem til stingene tas. Du skal dusje over sårflatene morgen og kveld slik at skorpene blir våte og faller av. Opplever du at øynene klør, så vil kunstig tårevæske lindre dette. 

Resultat etter behandling

Resultatet etter operasjonen er avhengig av ditt utgangspunkt. Hva du kan forvente vil bli avklart under konsultasjonen. Selv om operasjonen fjerner overflødig hud, kan man oppleve å få mer overflødig hud med årene. Aldringsprosessen fortsetter som før, og huden rundt øynene vil eldes i takt med kroppen ellers. Da snakker man gjerne om et 20 års perspektiv.

Pris på operasjon av øvre og nedre øyelokk

Se oversikt over priser på vår prisliste.

Ta kontakt for en konsultasjon

Hvis du vurderer en øyelokkoperasjon, er det viktig å velge en kirurg som har lang erfaring og som du stoler på. Vår kirurg, Sidsel Gedde-Dahl har mange års erfaring med øyelokkskirurgi, og kan utføre operasjon på både øvre og nedre øyelokk. Øyelokkene er et svært delikat område, og det kreves en erfaren kirurg for å få et naturlig resultat. 

På Oslo Kosmetiske Lasersenter kan du være sikker på at du er i trygge hender. Når du kommer på konsultasjon hos oss, kan vi vise deg flere før- og etterbilder fra tidligere operasjoner vi har utført. 

Ta kontakt for uforpliktende konsultasjon hos Oslo Kosmetiske Lasersenter. Tlf: 22 59 16 60

Ofte stilte spørsmål om øyelokksplastikk

Du kan få blåmerker og hevelse i 1-2 uker etter operasjonen. Infeksjoner kan oppstå, men dersom du følger våre retningslinjer for stell så er dette svært sjeldent. Prosedyrene er heller ikke smertefulle. De første par ukene etter inngrepet vil du ha blåmerker og hevelse (dette varierer i forskjellig grad fra person til person) rundt øynene, men disse vil ofte kunne sminkes over.

Nedre øyelokkoperasjon er primært designet for å fjerne overflødig hud og poser under øynene, og kan ikke fjerne mørke ringer. Dersom du har store poser så kan dette gi skygger som gjør at ringene under øynene blir mørkere.

Du vil få lokalbedøvelse i god tid før inngrepet og derfor er inngrepet helt smertefritt. Når bedøvelsen har gått ut, kan det oppstå en sviende eller varm følelse på øyelokkene. Dette lindres med smertestillende og isposer. Det er ikke smertefullt etter bedøvelsen har gått ut.

De aller fleste ser resultatet rett etter inngrepet. Etter hevelsen og blåmerkene har forsvunnet vil det endelige resultatet vises gradvis.

Ytre faktorer, arvelighet, og livsstil disponerer for hvorvidt man har tunge øyelokk. De fleste som får utført en øyelokksoperasjon er over 35 år, men vi har til tider pasienter i 20-årene. Dette er gjerne pasienter som er arvelig disponert for tilstanden.

Operasjonen tar vanligvis mellom 45 og 60 minutter, men du bør beregne å være på klinikken i 1,5-2 timer totalt. Etter operasjonen blir du tatt vare på av en sykepleier.

Hvis du har en øyesykdom må vi vurdere om det er trygt for deg å gjennomføre en slik operasjon. Hvis du røyker mye, bør du kutte ned på røykingen i minst 2 uker før operasjonen. 

På behandlingsdagen må du være frisk og opplagt, og du må ha sluttet med medisiner som gir økt blødning slik som Albyl-E, Dispril, Globoid, vitamin E eller blodfortynnende 10 dager før operasjonen.

Ved operasjon av nedre øyelokk legger vi snittet på innsiden av øyelokket slik at du ikke får utvendige arr. Hvis du skal operere de øvre øyelokkene, legger vi snittet i øyelokksfoldene slik at de nesten ikke synes. Etter noen måneder blekner arrene, og blir nærmest usynlige.

En slik operasjon gir et godt og varig resultat, men aldringsprosessen fortsetter likevel. Derfor varer resultatet vanligvis i rundt 15-20 år før man kan oppleve at huden rundt øynene siger litt nedover igjen.