ØYELOKKSKIRURGI

Dersom du er plaget med tunge øyelokk eller poser under øynene, kan en
øyelokkoperasjon (også kalt øyelokksplastikk) være en aktuell løsning. Vi har lang erfaring, god service, og kan vise til en rekke fornøyde og tilfredse kunder gjennom mange års drift her på Oslo Kosmetiske Lasersenter, i Oslo.

Vår erfarne kirurg, Sidsel Gedde-Dahl, er spesialist på øyelokkskirurgi og har operert om lag 15.000 øyelokk, og vil ta en grundig vurdering før en operasjon blir utført.

En øyelokkoperasjon er en svært vanlig plastikkirurgisk inngrep som går ut på å ta bort overflødig hud, fett og muskelvev rundt øynene. Man skiller mellom øvre og nedre øyelokksplastikk. Vi bruker en Co2 laser som gir fordeler som redusert blødning og svært god oversikt under operasjon.

Med alderen blir huden slappere og man opplever redusert elastisitet. Dette i kombinasjon med nedsatt produksjon av kollagen, medfører rynker både over og under øyne. Dette fører til at mange opplever å gradvis få mer og mer løs hud
generelt og poser under og over øyene. Dette er en naturlig del av å bli eldre, men tilstanden er også delvis arvelig, samt at den kan påvirkes av livsstil og sykdommer.

For en rekke mennesker vil den overflødige huden over øynene og/eller poser under øyne føre til at man får et trett og slitent utseende. Man ser kanskje eldre ut enn det man er. Problemet forsterkes ofte ved at panne og øyenbryn, synker slik at foldene over øynene forsterkes. Dette kan for noen føre til at synsfeltet blir redusert, plager med hodepine, muskelspenninger i panne, eller tørre øyne. Overflødig hud på øyelokkene gjør at det kan være vanskelig å sminke seg.

Tunge øyelokk kan fjernes ved at man opererer bort hud fra oversiden av øyelokket. Vi fjerner også små fettposer som ligger innerst mot nesen. Man vil da få et mer våkent utseende og åpent blikk.

Inngrepet er relativt enkelt. Øyelokkoperasjoner regnes som trygt og det er få
komplikasjoner i forbindelse med inngrepene. Infeksjoner kan oppstå, men dersom du følger våre retningslinjer for stell så er dette svært sjeldent. Prosedyrene er heller ikke spesielt smertefulle. Den første tiden etter inngrepet (en til to uker) vil du ha blåmerker og hevelse (dette varierer i forskjellig grad fra person til person) rundt øynene, men disse vil ofte kunne sminkes over.

I samråd med kirurgen så vil vi finne ut av hva som er mest hensiktsmessig for deg. Vårt mål er å oppnå et balansert og symmetrisk resultat. Det er også viktig å ha en realistisk forventning til hva som kan oppnås i ditt spesifikke tilfelle. For de aller fleste så vil man umiddelbart oppleve en drastisk forbedring etter inngrepet. Synet blir ikke påvirket av øyelokksoperasjon. Unntaket er i de første dagene etter operasjonen før hevelsene er gått ned. Øynene kan oppleves som noe tørre/irriterte. Dette vil kunstig tårevæske hjelpe med.

 

       

 Tunge Øyelokk

Det kan være mange årsaker til at man har tunge øyelokk. Noen har øyenbryn som sitter lavt eller naturlig tunge øyelokk. Dette vil vanligvis kun bli et problem med alderen når huden blir slappere med årene og at det bygger seg opp et overskudd av fett og hud.

Snittene legges under øyelokksfuren. Arrene vil derfor være naturlig godt skjult og så å si usynlige. Kirurgen trekker snittet ut til siden og plasserer det i en liten rynke da man ofte har «heng» i ytterkanten av øyet. De første to månedene er arrene røde, før de gradvis blir blekere og til slutt helt lyse. Det er dog viktig å være forsiktig i solen i ca et år da dette kan medføre misfarging eller styggere arr.

Våre ansikter er nesten aldri helt symmetriske, det gjelder også øynene. Man må være forberedt på at det også etter en øyelokkoperasjon vil være en minimal forskjell på venstre og høyre øye.

 Poser under øynene

Huden under øynene skjuler en rekke muskler som i likhet med huden, blir mindre spenstig med årene. Dette kan forårsake at fettvevet under øynene blir mer synlig. Når man fjerner poser under øynene så fjerner man dette fettet. Dersom man har hatt store poser over lengre tid, så vil det for enkelte være behov for å stramme opp huden. Dette gjøres etter 6-12 mnd. (Ca 5% av våre pasienter).

Vi benytter oss av en Co2 laser og vil derfor legge snittet på innsiden av nedre øyelokk. Det blir da ingen synlige arr og man trenger heller ikke å sy. En annen fordel med denne metoden er at man med laseren kan fjerne små rynker, gjerne omtalt som laserpeeling. Om dette er aktuelt for deg kan dette diskuteres under konsultasjonen.

Bildet viser før og 1 uker etter operasjon 

 Priser

Hos oss er prisen for øvre øyelokkskirurgi 17 500,-. Fjerning av poser under øyne (nedre øyelokkskirurgi) koster 17 500,-. Begge inngrepene utføres med laser.

Skal du operere både øvre og nedre øyelokk samtidig vil sluttsummen bli noe lavere. Dette koster 33 000,-.

Vi utfører inngrepet i lokalanestesi (lokalbedøvelse).

 


 

Erfaringer

Effekt

De fleste pasienter opplever en umiddelbar effekt og oppnår et utseende som oppleves som yngre og / eller mer våkent og opplagt. Operasjonen vil derimot ikke endre ditt ansikts karakter, og du vil fortsatt se ut som deg selv.

Resultatet etter operasjonen er også avhengig av ditt utgangspunkt. Hva du kan forvente og ikke forvente vil bli avklart under konsultasjonen. Selv om operasjonen fjerner overflødig hud så kan man oppleve at man får overflødig hud med årene. Aldringsprosessen fortsetter som før og huden rundt øynene vil eldes i takt med kroppen ellers. Da snakker man gjerne om et 20 års perspektiv.

 

 


Alder

Personer i alle aldre kan få utført en øyelokksplastikk. Ytre faktorer, arvelighet, og livsstil disponerer for hvorvidt man har tunge øyelokk. De fleste som får utført en øyelokksoperasjon er over 35 år, men vi har til tider pasienter i 20- årrene. Dette er pasienter som er spesielt arvelig disponert.

 Første konsultasjon

Under den første konsultasjonen går vi igjennom hva som er dine plager og kartlegger hva vi kan gjøre for deg og hvilke resultatet du kan forvente. Vi vil undersøke huden rundt øynene samt fettposer du måtte ha. Deretter tar vi bilder til din journal. Gjerne kom forberedt til konsultasjonen med hva som plager deg og spørsmål du måtte ha. Konsultasjonen innebærer at vi kartlegger medisinske forhold, allergier samt medisiner du går på. Enkelte kan ha sykdommer som øker faren for komplikasjoner. Avslutningsvis får du skriftlig informasjon av oss samt råd om hva du bør forberede deg på. Du skal også kjøpe inn erteposer, kunstig tårevæske og kompresser til etter operasjon.

 


Øyelokksoperasjon

Når du kommer til operasjon så skal du møte opp uten sminke eller ansiktskrem på området rundt øynene. Sidsel Gedde-Dahl vil først tegne på øyelokkene dine for å indikere hvor snittet skal gå og hvor mye hud/fett som skal fjernes. Deretter settes det lokalbedøvelse rundt øynene. Operasjonen er derfor helt smertefri. Når riktig mengde hud/fett er fjernet så lukkes sårflatene (øvre øyelokk) med suturer. Disse fjernes etter 7-10 dager. Fettet på nedre øyelokk fjernes gjennom snitt som ligger på innsiden av øyelokket og det der derfor ikke behov for suturer.

Selve operasjonen tar vanligvis mellom 45 og 60 minutter. Oppholdet på klinikken er gjerne 1,5-2 timer.

 

De første dagene etter operasjonen

Etter at du er operert, blir du tatt hånd om av en sykepleier frem til du blir hentet. Man må derfor planlegge hjemreisen på forhånd, for eksempel sørge for at du blir hentet av en venn eller et familiemedlem. Du kan også ta taxi hjem.

Det første døgnet etter øyelokkoperasjonen bør du ta det mest mulig med ro. Du skal også kjøle ned operasjonsområdet med erteposer/ is hvert 15 minutt.

Enkelte syntes det er fint å ha med et par store solbriller på operasjonsdagen som kan brukes når du drar hjem. Disse brukes i dagene etter da du kan være noe sensitiv for sollys.

Sørg ellers for å ha et par store solbriller som dekker øynene godt. Det er vanlig å være litt ekstra sensitiv for lys de første dagene. Overproduksjon av tårevæske er også vanlig. I utgangspunktet kan du regne med å bruke kontaktlinser etter to ukers tid.

 

De første ukene etter operasjonen

Du får time for å fjerne stingene/ kontroll etter 7-10 dager. Du skal bruke kunstig tårevæske en periode etter operasjon. Pasienter som opererer nedre øyelokk skal også bruke øyedåper som forhindrer infeksjon.

Man skal ikke ta seg eller gni seg rundt øynene frem til stingene tas. Dersom man behøver dette så skal man benytte seg av en ren kompress. Du skal dusje over sårflatene morgen og kveld slik at skorpene blir våte og faller av i dusjen. Opplever du at øynene klør så vil kunstig tårevæske lindre dette.

 


Laserpeel

Oppstramming av hud ved hjelp av laserpeel gjøres i lokalbedøvelse etter når overflødig hud/poser er fjernet. Inngrepet utføres ved bruk av CO2-laser under lokalbedøvelse.

Snittet legges på innsiden av nedre øyelokk, dvs. ikke synlige arr på utsiden. Såret syes heller ikke på innsiden, men gror av seg selv i løpet av få dager. For enkelte er det nødvendig å stramme opp hud etter at fettposene er fjernet.

Laserpeel får huden til å trekke seg sammen, og vi dekker flaten med en plastlignende film etter at inngrepet er avsluttet. Plastfilmen skal ligge på i 1-3 døgn. Du får med skriftlig informasjon om stell etter operasjonen.

Beregnet tid på klinikken på operasjonsdagen er ca. 2 timer. Selve inngrepet tar vanligvis mellom 45 og 60 minutter.

Når bedøvelsen går ut, vil det være noe ubehag i form av svie og varme. Dette kan avkjøles med omslag/isposer. Smertestillende (f.eks. Paracet) er nødvendig i 1-2 døgn.

 


 

Ta kontakt for uforpliktende konsultasjon hos Oslo Kosmetiske Lasersenter.
Tlf: 22 59 16 60

Viktig!

Du skal IKKE ta medisiner som gir økt blødning, slik som Albyl-E, Dispril, Globoid, vitamin E eller blodfortynnende de siste 10 dagene før operasjonen.
Ellers skal du ta dine medisiner og spise og drikke som normalt på operasjonsdagen.